Welkom op deze site over verrekijkers

Ik verzamel oude verrekijkers. Hoewel er altijd al een interesse was voor verrekijkers in het algemeen ben ik pas echt begonnen met verzamelen eind 2012. Voor mijn hobby 'astronomie' gebruik ik al langere tijd een verrekijker naast de telescoop.

De verrekijkers die ik op dit moment veel gebruik naast de telescoop zijn de Fujinon 10 x 50 FMTR-SX, Nikon 7 x 50 IF SP en de Beck Kassel 15 x 80 Tordalk. Alle drie uitermate geschikt voor astronomie maar de eerste twee zijn geen oude verrekijkers. Dit betekent niet dat oudere verrekijkers niet geschikt kunnen zijn voor astronomie, zelfs een oude Japanse verrekijker kan van uitzonderlijk hoog niveau zijn als het om de optische kwaliteit gaat. En vaak zijn ze voor erg weinig geld te vinden op tweedehands verkoopsites.

Het leuke van het verzamelen is dat het vaak weer een verrassing is hoe de kwaliteit van een verrekijker is. Vooral de onbekende merken waarvan weinig tot niets over te vinden is. Maar hoe onbekend deze verrekijkers ook zijn, het zegt helemaal niets over de kwaliteit. 

Welkom op mijn verrekijker blog. 

 

Michael Kalshoven

8 maart 2014

  

Mijn 7 favoriete verrekijkers. De Nikon 7 x 50 IF SP, Fujinon 10 x 50 FMTR-SX, Shuntu 8 x 42 ED, Ednar 6 x 42, Carl Zeiss Jena 8 x 50 Octarem, Combi Prismatic 7 x 50 Extra WA  en de Beck Kassel CBS Tordalk 15 x 80.

 

Nikon 7 x 50 IF SP. Absolute top beeldkwaliteit.

 

 

Fujinon 10 x 50 FMTR-SX. Zeer goede beeldkwaliteit en een mooie vergroting voor astronomie.

 

 

Shuntu 8 x 42 ED. Optische goed, kijkt fijn en mooi afgewerkt. Zeer net kijkertje.  

 

 

Ednar 6 x 42. Zeer goede beeldkwaliteit en kijkt heel erg fijn.

 

 

Carl Zeiss Jena 8 x50 Octarem. Optisch goed en zeer fijne inkijk. 

 

 

Combi Prismatic 7 x 50 Extra WA. Knappe oude Japanse verrekijker die makkelijk kijkt.

 

 

Beck Kassel CBS Tordalk 15 x 80. Super kijker voor astronomie, maar wat zit deze verrekijker mooi in elkaar!