Giant verrekijker. De Oberwerk 22 x 100 mm.

14-03-2016 12:58

Een 20 x 80 0f 15 x 80 verrekijker is al vrij indrukwekkend wanneer het gaat om het zien van astronomische objecten. Maar de Oberwerk 22 x 100 is toch wel een overduidelijke stap verder. Dit geldt natuurlijk voor iedere redelijke 100 mm verrekijker.

 

Wat zo'n Oberwerk 100 mm verrekijker laat zien is veel. De beeldkwaliteit is voor een grote verrekijker niet verkeerd en 's nachts zelfs bovengemiddeld goed voor grotere verrekijkers. Sterrenhopen worden opgelost, vele sterrenstelsels worden zichtbaar en enkele zelfs met details, bolhopen worden felle lichtballen en zelfs Jupiter laat z'n banden zien. 

De mechanische kwaliteit van de Oberwerk laat wat te wensen over. De kijker is relatief snel uit collimatie en dat komt voornamelijk omdat de prisma's niet goed vastzitten. Een reden om de kijker open te maken en de beugels strakker te zetten. Wanneer ik hier aan begin zal ik de verrekijker ook goed zwart maken binnenin en de diverse zijkanten van de lenzen ook zwart maken om reflecties te verminderen en het contrast omhoog te krijgen. Zeker de objectieven kunnen een zwarte rand gebruiken want nu zorgen deze voor veel strooilicht. 

 

Later volgt een uitgebreider verslag met foto's. Dat er meer uit de Oberwerk valt te halen is alleen maar meegenomen. Mooie en indrukwekkende verrekijker.

 

 

Een verder vervolg gaat deze verrekijker in deze staat niet krijgen. Mechanisch is deze kijker zo slecht dat er weinig mee valt te beginnen. De kijker kan z'n collimatie niet vasthouden omdat die veel te slap is gebouwd.

Tja, daarom heb ik er maar een 10 cm telescoop van gemaakt. Die bevalt een stuk beter. :)