Raadselachtige coating keuze Asahi Pentax 7 x 50.

27-01-2015 01:22

Een echte Asahi Pentax. Het neusje van de zalm onder de standaard verrekijkers? 

Niet dus! Toch vind ik het wel interessant om even wat aandacht te besteden aan deze verrekijker. Op het eerste gezicht lijkt het een prima verrekijker. Heel netjes afgewerkt, alles is van metaal, comfortabele oogkapjes, mooie mat/zijdeglans lak en de kijker voelt robuust aan door het hogere gewicht dan gebruikelijk is voor zo'n standaard verrekijker. Keurig een JB-nummer en Passed sticker. Ziet er dus goed uit. Objectief anti-reflectie coatings doen ook goed hun werk. Beeldkwaliteit is prima. Hoge beeldscherpte en relatief weinig randonscherpte. Kleurfout is vrijwel nul! Nog steeds een prima verrekijker dus. 

Alleen,... ,... ik heb de goede eigenschappen eerst genoemd. Eén simpel detail (gewoon zichtbaar overigens) haalt de hele verrekijker onderuit. Wie o wie heeft dit verzonnen? Welke rare Japanner heeft dit bedacht? "Kleurfout is vrijwel nul!" Hier gaan we dus. Bij zo'n beetje iedere redelijk (maar oude) Japanse verrekijker is de kleurfout goed onder controle. Mede door de veel gebruikte BK-7 prisma's. Maar de Asahi Pentax doet er nog een schepje bovenop. Blijkbaar was het nodig om de ooglenzen te voorzien van een "prachtige" gele coating die werkt als een filter om de kleurfout op te heffen. Dat is inderdaad erg goed geluk. Resultaat is alleen dat het beeld een klein beetje blauw is geworden. Iemand wel eens door een goedkope verrekijker gekeken met van die prachtige geel/oranje (nutteloze) coatings? Daar is de blauwe zweem van de Asahi Pentax een beetje mee te vergelijken. De groene zweem in bijvoorbeeld een Russische verrekijker is er niets bij. De kleurechtheid is dus slecht in de Asahi Pentax. Nog erger! Door de gele coatings wordt de lichttransmissie op een akelige manier naar een zeer laag niveau gebracht. De Asahi Pentax is niet meer te gebruiken in de schemering en dus ook zeker niet voor onze hobby. 

 

Het verwijderen van een anti-reflectie doe ik met staalfix. Wanneer je de staalfix voorzichtig aanbrengt, vochtig houdt en niet poetst is de coating daarna met een vochtig zacht doekje makkelijk te verwijderen zonder krasjes. Let wel! Het gaat hier om een goedkope verrekijker. De gele coating is dus weg en dat heeft de Asahi Pentax goed gedaan. Eén; de gele coating was meer een geel gekleurde spiegel i.p.v. een anti-reflectie coating. Wel handig om te zien wat er achter je gebeurde, maar niet helemaal de bedoeling. Twee; de kleurechtheid is nu tenminste weer goed. Althans zo ziet het er wel naar uit wanneer ik naar de maan kijk. Drie; de lichttransmissie is weer op het niveau zoals je van zo'n soort verrekijker mag verwachten. Geen top waarde maar vele malen beter dan met die gele coating. Maar, hoewel vertrouwd, ik kan nu wel weer wat kleurrandjes zien. Blijkbaar was de gele coating bedoeld om de laatste kleurfoutjes weg te nemen. Alleen de Asahi Pentax 7 x 50 heeft eigenlijk maar heel weinig kleurfout en dit is voor iedereen acceptabel die een verrekijker zoekt van deze kwaliteit met het daaraan gekoppelde bedrag (nieuwprijs toen in de jaren '70). Er zullen ongetwijfeld dit soort Asahi Pentax verrekijkers bestaan zonder deze vreemde gele coating. 

 

Ik heb de Asahi gekocht omdat ik benieuwd was naar de beeldkwaliteit van deze "standaard" verrekijker. Geregeld zie ik voorbij komen dat ze best wel aardig zijn. Dit zijn ze ook wel maar zeker niet bijzonder. Mijn eigen standaard verrekijker, de Regal 7 x 50, is echt wel een stuk beter. Zelfs een niets zeggende Combi Prisma 7 x 50 (onlangs verkocht) is beter dan de Asahi Pentax 7 x 50. Nu moet ik mijn mening iets herzien over de Asahi Pentax. Dit viel me vannacht ook al op toen er opklaring waren, maar helemaal nu het weer dag is. De beeldkwaliteit is best wel goed met normale ooglenzen (zonder coating). Beeldscherpte is goed, randonscherpte vrijwel afwezig en een mooi vlak beeld. Maar wat heel erg goed is voor dit type kijker is de kleurechtheid. Best knap verrekijkertje dus. Een aanrader om voor twee tientjes ééntje aan te schaffen als je niet bang bent om zelf de gele spiegelende coating te verwijderen.