Renovatie Vixen 60 mm spotting scope

25-12-2015 01:54

Deze Vixen spotting scope kwam ik tegen op Marktplaats. Normaal zijn ze nog relatief prijzig maar deze was in een dermate slechte staat dat die voor weinig werd aangeboden. Slechts een paar tientjes. Tja, en vreemd genoeg blijven spotting scopes mijn aandacht trekken terwijl ze helemaal niet zo geschikt zijn voor astronomische doeleinden. Ander zwak dat ik heb voor de Vixen 60 S,... de kijker stond op de achterste bladzijde van een oud Vixen foldertje uit 1985. 

Vixen 60 S spotting scope.

 

Teleca 60 mm spotting scope.

 

De Vixen 60 S kostte half jaren '80 zo'n 900 gulden en in de jaren '90 zelfs 1200-1300 gulden. Een flink bedrag dus. Nu heb ik ook een Teleca 60 mm spotting scope en deze is van een nog betere kwaliteit dan de Vixen. De Teleca is veel netter afgewerkt, luxer uitgevoerd, mogelijkheid rechte doorkijk en 45 graden, en ook optisch lijkt die beter. Dit laatste is natuurlijk wel wat lastig in te schatten omdat de Vixen niet helemaal goed stond gecollimeerd en iets vervuild was. Daarnaast heeft het gebruikte oculair ook invloed op de beeldkwaliteit. Wel ben ik heel benieuwd wat deze Teleca dan wel niet heeft gekost. Misschien zelfs schrikbarend veel.

De Teleca en Vixen hebben een scherpstelmechanisme dat volgens hetzelfde principe werkt. Zoals een telelens. In het midden van de scope zit een scherpstellens die door verdraaiing van het middelste gedeelte dichterbij of verderaf van het objectief komt te staan. Een fijn en goedwerkend principe.

Terug naar de Vixen. Deze kijker heeft een zwaar leven gehad. Hoogstwaarschijnlijk veel gebruikt maar (helaas) ook op een, maar al te vaak voorkomende, totaal verkeerde manier ooit eens is gedemonteerd. Misschien omdat die vervuild was, of uit collimatie. Jammer want hierdoor zijn bouten kapot gedraaid, ringen beschadigd en ook de prisma's. Eén groot geluk. De beschadigingen van de prisma's zitten aan de uiterste rand en zijn klein. Dus absoluut niet zichtbaar in het beeld. Verder is de optiek nog in een zeer redelijke staat en zijn de (multi-)coatings niet aangetast. De behuizing is wel aan alle kanten beschadigd. De lak ziet er niet meer uit en ook zitten er hier en daar wat scheuren in de behuizing. 

Na een grondige bestudering heb ik besloten om de Vixen te gaan opknappen, verbeteren en weer goed te gaan afstellen. Nieuw vet, een nieuwe laklaag, schone lenzen en een zwarte binnenkant zullen de Vixen 60S goed doen. Inmiddels is de Vixen gedemonteerd, scheuren opgevuld en zijn de diverse buitenste onderdelen gespoten. Hiervoor heb ik Hammerite hamerslaglak gebruikt om een structuur te behouden op de buitenkant. Wanneer de lak goed is uitgehard kan ik eventueel nog een extra laklaag aanbrengen om een andere kleur te krijgen. Misschien de originele groene kleur maar het is goed mogelijk dat het bij de zwarte hamerslaglak blijft. Het staat de kijker namelijk goed.

 

 

Op dit moment zal ik moeten wachten totdat de lak is uitgehard. Dit duurt vrij lang. Goed te zien op de laatste twee foto's is dat de Vixen wel een zwarte binnenkant kan gebruiken om het beeldcontrast te verhogen. Zeker in het prismahuis waar de lichte binnenkant toch wel voor wat strooilicht moet zorgen en daarmee het contrast omlaag brengt.

Wordt vervolgd.