Vier Japanse 10 x 50 verrekijkers, met één valsspeler.

31-03-2014 23:04

Waarom dit vergelijk? Omdat het duidelijk laat zien waarom de 10 x 50 Jenoptem zo geliefd was, of is. Ik kan ook gelijk melden dat de Japanse Jenoptem veruit de beste kijker is. Toch zit er in de echte Japanse 10 x 50 verrekijkers ook een duidelijk verschil in optische kwaliteit. De minste is absoluut de Regal. De Yashica en Falco ontlopen elkaar niet zo heel veel maar het zijn overduidelijk verschillende kijkers. Om eerst mee te beginnen en waarom dit zo is weet ik niet. Vreemd genoeg zijn er wel Japanse 7 x 50 verrekijkers die, zonder enige voorkeur te hebben, de beeldkwaliteit van de Jenoptem (ook een echte Duitse Jenoptem) zonder enige moeite overtreffen. Misschien zijn er wel oude Japanse 10 x 50 kijkers die dit ook kunnen maar ik heb daar nog niet doorheen gekeken. Hoewel, ik kan er een aantal opnoemen maar die worden erg weinig aangeboden, en wanneer dit wel het geval is zijn ze,... duur. 

 

De vier 10 x 50 verrekijkers. Mechanisch ontlopen ze elkaar niet zo heel veel alleen is de één wat intensiever gebruikt dan de ander. Optisch zijn er wat ik al schreef wel degelijk verschillen en is de Jenoptem (eigenlijk) op ieder vlak de baas. Beeldscherpte ligt het hoogst, randonscherpte is er maar de Jenoptem heeft wel een beeldveld van 7°, beeldvervorming is het laagst, helderheid is het hoogst en vooral 's nachts neemt de Jenoptem duidelijk afstand van de andere drie kijkers. Waar de Jenoptem wel last van heeft zijn interne reflecties, maar dat hebben de andere drie ook. 

Carl Zeiss Jena 10 x 50 Jenoptem & Yashica 10 x 50.

Regal 10 x 50 & Falco 10 x 50.

De Regal is de minste kijker en de totale beeldkwaliteit vind ik niet acceptabel meer. Beeldscherpte is laag, veel randonscherpte, aanzienlijke kleurfout en veel beeldvervorming. Geen plezierige kijker dus en de lengte van de oogschelpen komen niet overeen met de oogafstand wat erg vervelend kijken is. De Yashica en Falco zijn stukken beter en leveren een goede beeldscherpte. Randonscherpte is dan weer wel overduidelijk aanwezig net als de beeldvervorming, maar het gaat allemaal nog wel en in zekere zin zijn het kijkers die heel goed bruikbaar zijn. Het grootste verschil tussen de Yashica en Falco is de hardheid van het beeld. De Yashica is wat zachter en dat komt bij mij wat plezieriger over. 

Tja, dan is het natuurlijk de vraag wat je wilt. Wil je 10 euro uitgeven of 125-150 euro voor een oude 10 x 50 verrekijker? Dat kan ik moeilijk bepalen voor iemand anders, maar voor 'gewoon' een verrekijker naast je telescoop voldoen de Yashica en Falco prima. En om de Yashica 10 x 50 als voorbeeld te nemen. Deze complete verrekijker met een prachtig tasje en ook nog in prima staat is voor 10 euro te vinden op Marktplaats.

Yashica 10 x 50.