Swift Newport (Audubon) 10 x 50 MK II

21-03-2014 11:47

De Swift Newport 10 x 50 MK II. De Newport is zeer zeker een goede verrekijker en is optisch vergelijkbaar met een Carl Zeiss Jena 10 x 50 Jenoptem. Ergonomisch gezien is de Newport de betere kijker.

Toch is de Newport op een aantal punten minder dan de Swift Audubon wat te danken is aan de BK7 prisma's en de mindere oculairs. De Audubon heeft Erfle oculairs, de Newport König oculairs. König oculairs geven meer randonscherpte en de oogafstand is erg krap. De BK7 prisma's geven een lichte vignetting hoewel dit verre van storend is in de Newport. 

Maar het zou natuurlijk mooi zijn om de Newport de goede kwaliteiten van de Audubon mee te geven. Dit blijkt zelfs heel erg simpel te zijn omdat de Newport en Audubon vrijwel gelijk zijn op de objectieven, objectiefbuizen, prisma's en oculairs na dan. Dit betekent dat de oculairs en prisma's eenvouding zijn uit te wisselen en aangezien ik toch een goedkoop verkregen Audubon had liggen was het niet zo moeilijk om deze stap te nemen.

De Newport heeft nu de oculairs en BaK4 prisma's van de Audubon. De verbetering is enorm en in zekere zin is de Newport 10 x 50 MK II nu een 10 x 50 Audubon. Ideaal voor astronomie maar ook overdag is de gemodificeerde Newport nu een erg goede en fijne verrekijker. Mocht je de handigheid en geduld hebben om een Audubon en Newport weten te vinden dan is dit echt een aanrader om te doen. De Newport (Audubon) 10 x 50 is een werkelijk fantastische verrekijker geworden en kan zo bij mijn favoriete verrekijkers worden geplaatst. 

Er is alleen één aspect waar de gemodificeerde Newport 10 x 50 de Audubon 8,5 x 44 niet in kan verslaan, en ook nooit zal kunnen. De korte bouw, minder gewicht gecombineerd met de iets lagere vergroting van de Audubon die voor een zeer stil te houden beeld zorgt.